Ένα μοναδικό γλυκό σε νηστίσιμη μορφή με την ιδιαίτερη γεύση της μαστίχας.
Συστατικά συνταγής
- 500 ml χυμό πορτοκάλι
- 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κουταλάκι σόδα σκόνη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
- 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνι νερό
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
Οδηγίες συνταγής
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη σόδα αραιωμένη στο νερό.
- Προσθέτουμε τη μαστίχα και ανακατεύοντας το σιμιγδάλι σταδιακά για να μη σβολιάσει.
- Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35′-40′ λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα αντικολλητικό σκεύος και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Την ώρα που θα βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το χαράζουμε μπακλαβαδωτά με ένα μαχαίρι και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
- Σερβίρουμε μόλις το γλυκό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.