Οικουμενικό γλυκό για όλους τους σμυρνιούς, τα φοινίκια αποτελούσαν μια καθημερινή συνήθεια. Το πρωί συνόδευαν τον καφέ και τη μαστίχα τους ενώ το βράδυ έκλειναν το δείπνο αφού η παρουσία του γλυκού θεωρούνταν απαραίτητη στα τραπέζια της Σμύρνης. Αφού βρήκα την αυθεντική συνταγή, τα έφτιαξα και τα δοκίμασα με λικέρ μαστίχας όπως ακριβώς έκαναν τότε.
Συστατικά συνταγής
- 250 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. σησαμέλαιο
- ½ φλιτζάνι αλισίβα
- ½ φλιτζάνι κονιάκ
- 960 γρ. αλεύρι
- 640 γρ. μέλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- Φλούδα ενός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- 11/2 κουταλάκι γαρίφαλο
Οδηγίες συνταγής
- Χτυπάμε τα 2 λάδια στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνουμε την αλυσίβα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, 160 γρ. μέλι, τα μυρωδικά και το ξύσμα.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας και πλάθουμε ωοειδή φοινίκια.
- Με μια οδοντογλυφίδα τους κάνουμε διάφορα σχέδια και τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολα και αυτή με τη σειρά της πάνω σε ένα ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 περίπου λεπτά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας το υπόλοιπο μέλι με 2 φλιτζάνια νερό και τη φλούδα του πορτοκαλιού μέχρι να δέσει.
- Βουτάμε τα φοινίκια στο σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.