Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βράζουμε 4 φλιτζάνια νερό με το μέλι, τη ζάχαρη, τη φέτα του λεμονιού, τη βανίλια και το πιπέρι.
Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά και συνεχίζουμε να τα βράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσουν τα αρώματα.
Πλένουμε τα αχλάδια, τα βάζουμε στο σκεύος, τα σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σ’ ένα γυάλινο μπολ.
Τα περιχύνουμε με το ζουμί τους και μόλις έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου τα βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
Όταν θα είμαστε έτοιμοι να τα σερβίρουμε, θα τα ξεφλουδίσουμε, θα κόψουμε το κοτσάνι, θα τα κόψουμε στη μέση και θα αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και τέλος θα τα κόψουμε σε φέτες.
Θα βάλουμε από ένα αχλάδι σε κάθε πιάτο, θα στάξουμε μερικές σταγόνες λεμόνι, θα βάλουμε πάνω στ’ αχλάδια από 2 κουταλιές γιαούρτι, εν συνεχεία σιρόπι μελιού και θα καβουρδίσουμε στο βούτυρο τα καρύδια με ελάχιστο αλάτι και θα γαρνίρουμε το πιάτο.